Als eerste is het belangrijk om te weten dat er niemand bij deze bedrijven je actief volgt. Onderstaande gebeurd allemaal automatisch. De gevolgen kunnen wel groot zijn.

De makkelijkste manier waarop je te volgen bent is aan de hand van je internet adres. Deze krijg je van Ziggo en KPN en blijft hetzelfde zolang je je abonnement blijft houden.Google kan zo bijvoorbeeld makkelijk je interesses zien door naar al je zoekopdrachten en bezochte pagina’s te kijken. Als je op je eigen naam op social media inlogt dan wordt het erg makkelijk. Je naam wordt verbonden aan je internet adres. Als je op Linkedin staat dan is ook meteen duidelijk hoeveel je ongeveer verdiend.

Via je telefoon krijg je een ander internet adres, en dus wordt het wat moeilijker om je te volgen. Verder verbinden huisgenoten misschien ook wel via hetzelfde internet adres. En dus gebruiken grote bedrijven nu ingewikkeldere manieren om je te volgen.

Tegenwoordig wordt een heleboel informatie over je gecombineerd om zo een uniek beeld van jou te krijgen. De meest gebruikte informatie gaat over de browser die je gebruikt. Elke internet pagina kan zien welke browser je gebruikt en welke versie dat is. Ook je besturingssysteem (bv Windows, MAC of Android), je tijdzone en taal zijn te zien. Kijk hier hoeveel er van jou te zien is over je browser. Deze pagina is veilig.

Verder worden scherminstellingen gebruikt en als je op je telefoon je GPS aan heb staan ook je locatie. Door die te combineren met je zoekgedrag en op welke pagina’s je allemaal komt ben je vrij makkelijk te herkennen. Alle bekende internet adressen die je gebruikt worden bijgehouden, dus als je bij andere mensen op WIFI zit dan is ook te zien dat je daar geweest bent.

Als er een like of share knop op een webpagina staat dan weet dat social media platform dat jij er geweest bent. Verder maken bijna alle webpagina’s gebruik van code van Google en andere bedrijven waardoor je op je website mooie menu’s of lettertypen kan gebruiken. Deze data komt daardoor allemaal bij deze bedrijven terecht en zo is voor hun dus te zien op welke pagina’s jij allemaal komt.

Hierbij links naar pagina’s die je meer kunnen vertellen over welke data er te vinden is in je browser.

https://browserleaks.com/

https://www.routersecurity.org/testdns.php

https://www.amiunique.org/

https://coveryourtracks.eff.org/

Uiteraard wil je dan weten wat je hier aan kan doen. Er is helaas niet 1 makkelijke oplossing voor, omdat de grote datahandeleren daar ook al op bedacht zijn. Om alle oplossingen hiervoor te gebruiken zul je gewoontes moeten aanpassen en ontkom je er niet aan om wat gebruiksgemak in te leveren. Dit blog is hopelijk een goed punt om steeds meer te leren en te proberen om hier vanaf te komen.

Om dan toch wat makkelijkere oplossing te noemen, de Tor Browser maakt je zo anoniem als op het moment mogelijk is. Zolang je nergens op inlogt ben weet niemand dat jij op een pagina zit. Hij is ook voor Android en iPhone te vinden. Helaas zijn veel webpagina’s begonnen met het weren van Tor gebruikers, met name omdat die dus geen geld opleveren. Het is dus mogelijk dat je sommige pagina’s via Tor niet meer op komt.