De eerste twee artikelen staan altijd bovenaan, als inleiding. Daarom zijn deze donkerder van kleur. De nieuwe artikelen worden onder deze artikelen geplaatst. Je kan ook zien welke nieuwe artikelen er zijn door in het menu “Recent Posts” aan de rechterkant van deze pagina te kijken.

Waarom privacy?

Je privacy wordt steeds belangrijker. Websites en grote dataverzamelaars maken een profiel van je, gebaseerd op de informatie die ze van je te pakken hebben. Lees hier hoe dit werkt. Dit wordt onder andere gebruikt om je specifieke reclame te laten zien, maar tegenwoordig gebruiken veel webshops deze data ook om je hogere prijzen te laten betalen als ze bepaald hebben dat je meer geld hebt. Of om je uit te sluiten van bepaalde diensten omdat je minder geld hebt of zelfs omdat ze weten dat je een donkerdere huidskleur hebt. Ook wordt er steeds meer gebruik gemaakt van je persoonlijke informatie om te bepalen welke (nieuws) artikelen je te zien krijgt en zelfs welke zoekresultaten je op Google krijgt.

Dit youtube filmpje legt hier meer van uit.

Wat de vervelende gevolgen van dit personaliseren van data op social media zijn wordt hier goed uitgelegd.

Wat kun je hier aan doen?

Het beste wat je op het moment in het algemeen kan doen is om af te stappen van social media en veel van de programma’s die je nu gebruikt. Er zijn voor de meeste programma’s goede en privacyvriendelijke alternatieven te vinden.

Deze zijn te vinden op de pagina van privacytools. Deze pagina wordt bijgehouden door privacy professionals en is goed te vertrouwen. Zodra er een programma ook maar mogelijk niet meer privacy vriendelijk is, dan wordt deze direct van de lijst afgehaald.

Mocht het allemaal wat veel lijken op die pagina, dan niet gevreesd, ik zal veel van deze programma’s in andere posts uitleggen verder. Verder komen er op deze pagina ook andere tips om te zorgen dat je privacy beter bewaakt wordt.