Google is de grootste dataverkoper op internet. Klik hier om onder andere te lezen hoe zij dat doen.

Waar je op zoekt zegt een hoop over je en dus is je zoekgeschiedenis bij Google weghouden een goede manier om te voorkomen dat dit allemaal in je data profiel komt.

Er zijn op dit moment een aantal zoekmachines die als goede vervanger gelden.

Startpage.com

Startpage is begonnen als een Nederlandse dienst die Google resultaten geeft, maar zonder dat je persoonlijke informatie wordt doorgegeven. Dit is een goede zoekmachine om mee te beginnen. De resultaten kunnen nog steeds verschillen met je resultaten in Google, want je persoonlijke informatie bepaald ook wat je vind op Google. Startpage is inmiddels wel verkocht aan een bedrijf uit de VS. Omdat de privacy regels daar veel losser zijn dan in Europa kan het wel zijn dat de privacy minder wordt. Tot op heden lijkt dit in elk geval nog geen probleem te zijn.

Duckduckgo.com

Een van de meer populaire privacy gerichte zoekmachines. Hoewel ook dit bedrijf in de VS is gevestigd wordt deze op dit moment nog zeer gerespecteerd door mensen die op privacy letten. Deze zoekmachine is niet afhankelijk van Google, zoals Startpage dat wel is. Dit betekend wel dat je zoekresultaten anders zullen zijn dan je gewend bent. Het kan zijn dat je om de juiste informatie te vinden wat verder zal moeten scrollen dan je gewend bent. Je zal ontdekken dat er meer pagina’s zijn op een zoekpagina. 🙂

Qwant

Qwant is interessant omdat het van een bedrijf is dat in Frankrijk is gevestigd. Dit bedrijf houdt zich dus aan de strenge privacy regels die er in Europa gelden. Ik heb hier zelf nog weinig ervaring mee, dus kan ik hier verder nog niet zoveel over zeggen.

Searx

Voor de technische lezer is dit misschien een leuke optie. Searx maakt het mogelijk om je eigen zoekmachine te maken. Dat is natuurlijk de beste manier om alle data bij jezelf te houden. De site privacytools heeft hier ook een versie van draaien om je een idee te geven.