Whatsapp

Whatsapp is in 2009 gemaakt als een chat app voor op de smartphone. Zoals met veel apps waren ze initieel afhankelijk van donaties om geld te verdienen. Er was wel een mogelijkheid om vrijwillig 1 dollar per maand te betalen. Toen Whatsapp in 2014 door Facebook gekocht werd veranderde dat verdienmodel. De data die er met Whatsapp verzameld kan worden is veel meer geld waard dan die 1 euro per maand. Deze optie werd daarna ook verwijderd.

Als je Whatsapp voor het eerst installeert dan zal je zijn opgevallen dat veel mensen die je kent alvast in de APP staan. Deze worden geïmporteerd uit al je contactpersonen op je telefoon. Deze informatie is beschikbaar voor Facebook. Op deze manier is niet alleen jouw telefoonnummer bekend, maar ook die van al je contactpersonen. Dus zelfs als een contactpersoon een Facebook account heeft gemaakt met een andere naam, dan weet Facebook nu precies hoe die persoon echt heet.

En zelfs als je berichten zelf niet door hen gelezen kunnen worden dan is er altijd nog je metadata. Dit is eigenlijk alle data behalve wat je precies in je berichtje hebt gezegd. Deze data is bijvoorbeeld wanneer, waar en hoeveel berichten je aan iemand stuurt. Zo wordt misschien nog wel meer dan op Facebook zelf duidelijk welke mensen er belangrijk voor je zijn of met “wat voor soort” mensen je allemaal om gaat.

In 2021 geeft Facebook nu zelf openlijk in de privacyvoorwaarden aan al je meta data te gebruiken.

In 2017 verliet een van de oprichters van Whatsapp het bedrijf omdat hij het niet eens was met hoe Facebook met de data van gebruikers om ging. Hij vertelde ook dat Facebook hem had gevraagd om de Europese privacy regels te omzeilen. Hij richtte als reactie hier op de “Signal Foundation” op om een privacy vriendelijk alternatief voor Whatsapp te kunnen maken.

Signal

Signal is op het moment het meest populaire alternatief voor Whatsapp. Hoewel er veel hetzelfde werkt als in Whatsapp doet Signal dit alles zonder al je data te verzamelen. Signal zet ook al je contactpersonen bijvoorbeeld alvast in de App, maar slaat die data alleen op je telefoon op. Je berichtjes worden wel via de computers van Signal verstuurd, maar ze zijn op zo’n manier beveiligd dat zelfs de mensen van Signal deze niet kunnen lezen. Jij maakt in Signal een wachtwoord aan, en alleen met dat wachtwoord kun je je oude berichtjes weer bij hun ophalen, mocht je bijvoorbeeld een nieuwe telefoon hebben.

Signal installeer je op je smartphone, maar er is ook een versie voor Linux en Windows.

Element

Element is een oplossing waar mensen die wat meer gevorderd zijn hun eigen chatdienst op kunnen zetten. Zodra dit gedaan is kunnen ook meer onervaren mensen hier gebruik van maken.

Er is 1 probleem waar ook Signal geen oplossing voor is. Er zijn nog steeds computers van bedrijven bij betrokken. Zoals Edward Snowden heeft ontdekt biedt de regering van de Verenigde Staten bedrijven een hoop geld voor een achterdeurtje in hun programma’s. Ook zijn er overheden als Engeland en Australi├ź die zelfs af willen van goede beveiliging, zodat de politie en geheime diensten berichten in kunnen zien als zij dit willen. Er hoeft daar dus maar een gek aan de macht te komen en dan kan er erg veel misbruik gemaakt worden van al die data. En nog een groot probleem met achterdeurtjes, ook hackers kunnen die vinden. Signal is daar nu nog vrij van, maar de vraag is voor hoe lang.

De computers van Signal zijn nodig om je berichten te kunnen versturen en als die gedwongen worden zo’n achterdeur te installeren dan is dat niet veilig meer.

De oplossing? Gebruik je eigen computer of die van iemand die je vertrouwd. Met Element kun je eigenlijk je eigen chat dienst opzetten. Samen met vrienden of familie kun je daar dan gebruik van maken en zo blijft al je data bij de persoon die de chatdienst op zijn/haar computer heeft staan. Je contacten worden ook niet eens gebruikt. Je vrienden maken zelf een naam en wachtwoord aan en daarna kunnen ze met je chatten.

Wil je ook chatten met mensen die niet bij jouw chatdienst zitten? Element communiceert ook met alle andere mensen die gebruik maken van de chatdienst. Daardoor kun je ook bij allemaal publieke chatrooms waar mensen bijvoorbeeld hun hobbies bespreken. Zolang je niet je eigen naam gebruikt ben je daar anoniem. Op die manier is er dus niet 1 computer waar bijvoorbeeld de overheden makkelijk bij kunnen. Er zijn heel veel computers van verschillende mensen bij betrokken en op die manier kan je privacy beter bewaakt worden.

JAMI, een privacy vriendelijk Zoom alternatief

JAMI is een oplossing die voor iedereen makkelijk te gebruiken is. JAMI gebruikt alleen maar de computers van de mensen waarmee je gaat chatten. Je maakt een tijdelijke chatroom aan en stuurt iedereen link. Zodra mensen op de link klikken maken ze rechtstreeks verbinding met jou. Er hoeft dus geen aparte computer voor gebruikt te worden. Zodra je klaar bent met videobellen wordt de chatroom automatisch verwijderd en blijft er dus niets bewaard.

Briar

Briar is met stip de meest privacy vriendelijke manier om te communiceren. Net als JAMI maakt het direct een verbinding met de persoon waar je mee wil chatten. De telefoon of computer waar je Briar op gebruikt regelt alles. Er zijn twee redenen waarom Briar zo goed is.

  1. Briar heeft niet eens internet nodig. Ben je in WIFI of Bluetooth bereik van iemand? Dan kun je via Brair chatten. Jullie telefoons sturen dan rechtstreeks berichten naar elkaar.
  2. Alle communicatie van Briar is anoniem. Zelfs de mensen waar je mee chat weten niet precies van waar je communiceert. Waar je bij de andere programma’s de mensen waar je mee chat moet vertrouwen, hoeft dat hiermee niet eens. Met Briar wordt al je communicatie gestuurd via TOR. Deze stuurt je berichten via allemaal verschillende computers, zodat niemand kan zien waar het bericht vandaan komt.

Conclusie

De tijd om Whatsapp te laten vallen is gekomen. Ik zelf merk dat het heel lastig is om mensen over te krijgen op een applicatie die hun privacy wel respecteert. Maar hoe meer mensen over gaan, hoe beter. Er is vaak persoonlijk niet zoveel te doen om het privacy beleid in de wereld te verberen, maar dit is iets waar we allemaal mee aan kunnen helpen. Probeer iedereen die je kent naar minimaal Signal te krijgen!